Comment fut la Royne à soupper servie, et comment elle mangeoit. CHAP. XXII.
La dame, ces propos achevez, se retourna vers ses gentils-hommes, et
Sus l'issue de table fut apporté un pot pourry, si par cas famine n'eust donné trefves, et estoit de telle amplitude et grandeur, que la platine d'or, laquelle Pythius Bithinus donna au Roy Daire, à peine l'eust couvert. Le pot pourry estoit plain de potages d'especes diverses, sallades, fricassees, saulgrenees, cabirotades, rousty, boully, carbonnades, grandes pieces de boeuf sallé, jambons de antiquailles, saulmates deifiques, pastissieres, tarteries, un monde de coscotons à la moresque: formages, joncades, gelees, fruicts de toutes sortes. Le tout me sembloit bon et friant: je toutefois n'y tasté, pour estre bien remply et refait. Seulement ay vous advertir, que là vy des pastez en paste, chose asses rare, et les pastez en paste estoient pastez en pot. Au fond d'iceluy j'apperceu forces dez, cartes, tarots luettes, eschets, et tabliers, avec plaine tasse d'escuz au soleil, pour ceux qui jouer voudroient.
Au dessous finablement j'advisay nombre de mulles bien phalerees, avec housses de velours, haquenees de mesme à usance d'hommes et femmes, lectieres bien veloutees
Cela ne me sembla estrange, mais je trouvay bien nouvelle la maniere comment la dame mangeoit. Elle ne maschoit rien, non qu'elle n'eust dens fortes et bonnes, non que ses viandes ne requissent mastication, mais telle estoit son usage et coustume. Les viandes, desquelles ses Pregustes avoient fait essay, prenoient ses Massiteres, et noblement les luy maschoient, ayans le gosier doublé de satin cramoisi, à petites nerveures, et canetille d'or, et les dens d'Ivoire bel et blanc: moyennent lesquelles, quant ils avoient bien à poinct masché les viandes, ils les luy coulloient par un embut d'or fin jusques dedens l'estomach. Par mesme raison nous fut dict, qu'elle ne fiantoit sinon par procuration.
Réel
Hypothétique
Fictif
Mythique
|
||||
Région, contrée
Ville, village
Bâtiment
Étendue, cours d'eau
Montagne, île, ...
Autre
|
||||
|
|
|